Wat is JDM?
JDM?
JDM staat voor Japanese Domestic Market en slaat op de autoindustrie in Japan.
In tegenstelling tot andere automarkten heeft de Japanse automarkt strenge wetten, zo kan je in Europa of Amerika zo lang rijden met een auto als je wilt. In Japan ga je naarmate de auto ouder word en meer kilometers gelopen heeft steeds meer betalen aan onder andere belastingen. Daardoor verkopen of exporteren veel Japanse mensen hun auto, waardoor die bijvoorbeeld in Nederland terecht komt. Een ander deel gaat verloren op de schroot.
Een vergelijking: Een Japanse auto maakt per jaar gemiddeld 9300km, terwijl een Amerikaan 19200km rijd.
Japan versus de rest
De auto's die Japan op eigen bodem uitbrengen verschillen vaak veel van de versies uit bijvoorbeeld Europa. Dit doordat de auto niet lang bij de eigenaar blijft, maar ook door de emissie eisen die de regering stelt. Ook zetten de Japanse autofabrikanten hun eigen volk bovenaan, door speciale technische snufjes en designs in de auto te verwerken. Dit omdat ze veel meer gericht zijn op innovatie, dan op lange eigendom van de auto.
Eigenschappen van JDM auto's
De Japanse autofabrikanten hebben een jishu-kisei gesloten met elkaar, dit is een overeenkomst over het bouwen van auto's, waar onder andere instaat dat de auto's (tot 2004) niet meer als 280pk mogen hebben, en niet harder mogen rijden dan 180km/u. Dit wordt begrensd door middel van een snelheidsbegrenzer en is na de import een van de eerste dingen die verwijderd word. Hierna kan de auto snelheden halen van 250 km/u of als deze standaard is. De originele snelheidsmeter van een origineel Japanse auto gaat niet verder als 180km/u